Şimdi size günün anlam ve önemine uygun, hikayesiyle kalplerde derin bir üzüntü bırakan bir kahvenin, yokluğun tam ortasında, Çanakkale’de doğan kahve: Nohut Kahvesi’nin hikayesini anlatacağız…

Birinci Dünya Savaşı döneminde, halk yoksulluk içerisindeyken yurt dışından hiçbir ürün ithal edilemezken halkın yaratıcılığı ile nohut kahvesi doğuyor.  Özellikle Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı olan Işıkeli’de sıkça yapıldığı bilinen kahve, zamanla ilçeden çıkarak diğer bölgelere de yayılıyor.

Nohut kahvesi, bir dönem yerini Türk kahvesine bıraksa da, İkinci Dünya Savaşı, 70’li yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılar derken yokluk zamanının efsane lezzetli bir içeceği haline geliyor.

Şimdilerde temin etmesi biraz güç olsa da, yolunuz Çanakkale, Biga’ya düştüğünde Nohut Kahvesi’nin lezzetli tadına doyabilir, hikayesiyle tarihe kısa bir yolculuk  yapabilirisiniz.

Nohut kahvesi nasıl yapılır?

Nohutlar haşlandıktan sonra, tıpkı kahve çekirdeği kavrulur gibi, haşlanan nohutlarda özel makinesinde kavruluyor. Ardından değirmende çekilerek toz haline getiriliyor. Pişirme şekline gelince ise tıpkı Türk kahvesi pişiriliyormuş gibi yapılıyor ve isteğe göre köpüğü olsun diye karbonat eklenebiliyor. Nohut kahvesi çıktığı dönemlerde şeker bulmak güç olduğu için, haliyle şekersiz tüketiliyor. Bunu yerine yanında kuru üzüm tercih ediliyor.

Nohut kahvesinin diğer kahvelerden ayıran en büyük özelliği ise kafein içermiyor oluşu. Bu sebeple kafeine karşı bir duyarlılığınız varsa nohutlu kahve sizin için oldukça ideal görünüyor.

 

 

 

Yazan:

bikahvebikeyif

Kahve, keyif ve yaşam platformu.