
Sıkı bir kahve severseniz, muhtemelen güne kahve içmek veya bol kafein isteği ile başlıyorsunuz. Peki ya bu zamana kadar kahvenizi yanlış zamanda içtiniz ve içmeye devam ediyorsanız?
Her insanın vücudunda circadian rhythm denilen ve vücutta pek çok aktiviteyi kontrol eden biyolojik saat bulunuyor. Elbette bu aktiviteler içinde gün içinde ne kadar uykulu olduğumuz dönem de yer alıyor. Kortisol hormonunun salımını kontrol eden bu saat, aynı zamanda gerginlik hormonu olarak da ifade ediliyor ve gün içinde ne kadar dinç olduğumuza bağlı etkileniyor. Kortisol seviyesi, sabah saat 08:00 ve 09:00 arasında en yüksek seviyeye çıkıyor. Bu da demek oluyor ki, aslında vücudumuzun bizleri uyandırmak için doğal bir mekanizması bulunuyor.
Ve bizler kafeinin bu mekanizmayı tamamlar nitelikte olduğunu düşünürken, bilim adamları kortisol üretiminin yüksek olduğu zamanlarda kahve içmenin etkisini ciddi oranda azalttığını ve ilaçlara karşı da toleransımızın arttığını söylüyor. Bu durumda bizleri ileriki zamanlarda uyanık kalmak ya da uyuyabilmek için daha fazlasına ihtiyaç duyacağımız anlamına geliyor. Yani bilim adamları diyor ki, kahveyi kortisol seviyesinin zirve yaptığı zaman, sabah saat 09:00’dan sonra içmek en iyisidir.
Bununla birlikte kortisol seviyesinin yükseldiği birkaç zaman dilimi daha bulunuyor. Akşam üzeri, öğlen saat 1 arası ve akşam 17:30 – 18:30 arası.Yani bu demek oluyor ki, bu saatler dışında kahve içmemiz gerekiyor.
Peki çok geç ya da çok erken kalktığımız zamanlar ne olacak? O zamanlar da kahve içemez miyiz? derseniz, Bilim adamları o konuya da açıklık getiriyor. kortisol seviyesi saat kaç olursa olsun uyandıktan sonra yüzde 50 yükseliyor bu yüzden de sabah kahvelerini uyandıktan en az 1 saat sonra, vücudumuz çalışamaya tam olarak açık olduğu zaman kahve içmemiz gerekiyor..
BURALAR SENSİZ EKSİK:)

Kahve, keyif ve yaşam platformu.