Yılbaşı tatili keyif ve şımarıklık zamanı mı? Yoksa biten tatil sonrası tartıda pişmanlık mı? Hem keyfine bakmaya hem de tartıda aynı kiloyu görmeye ne dersin?

Yazı: Diyetisyen Beste Pulat  – instagram:@bestepulat

Bu yazı, bikahvebikeyif mag, Aralık 2018 sayısında yayınlanmıştır. 

Aralık ayı yılbaşı tatilinin gelmesi için sabırsızlıkla beklenilen bir dönem olarak geçiyor. Yılbaşı tatili ise kendini şımartmanın, keyif yapmanın zamanı oluyor. Ancak; yıl içerisinde en yüksek kilo aldığımız dönemler tatil zamanları! Özellikle bu dönemde en çok yağ kütlesinin arttığı görülüyor. Her yıl bir yaş ilerlerken kilo artışımızda bununla beraber ilerliyor. Belki de fazla kilolarımızın birikmesinin en büyük etkeni tatillerde yediklerimiz olabilir.

Yılbaşı tatili keyif ve şımarıklık zamanı mı? Yoksa biten tatil sonrası tartıda pişmanlık mı? Hem keyfine bakmaya hem de tartıda aynı kiloyu görmeye ne dersin?

1 yılda ortalama 13-14 kilo kaybeden kişilerin; en çok tatil dönemlerinde verdikleri kilonun bir kısmını aldıkları görülmüştür. (1)

Yılbaşı Gecesi

Yılbaşı gecesinde misafirlikler, davetler, kokteyller, arkadaş buluşmaları yapılıyor. Önüne ikram edilen birçok yemek ve yılbaşı gecesi olabilir. Ama kararlarını vücudun için yine sen veriyorsun. Keyif ve zevk içerisinde bir gece geçirmek için ikramların hepsini kabul etmek zorunda değilsin.

Ne Yediğinin Farkında Ol

Sofraya konulan yemeklerden seçim yaparken ‘’Tatil işte, keyfini çıkar!’’ diyorsan unutma ki iki gün sonra tartıda gördüklerinden hiç memnun olmayacaksın. Sofraya gelen yemekleri sıralayalım.

Çorba: Sıcaklığı ve kıvamıyla kış mevsiminin vazgeçilmezi olan çorba bazen sen farkında olmadan çok can yakabiliyor. Nasıl mı? Bol unlu, yağlı, şehriyeli çorbalardan yılbaşı gecesinde uzak durmanı tavsiye ederim. Gece uzun olacak ve daha önüne bir sürü atıştırmalıklar, tatlılar konacağını unutma. Eğer hafif bir domates çorbası, tarhana çorbası, sebze çorbası varsa tercih edebilirsin. Ancak; bulgurlu, şehriyeli, unlu ve yağlı çorbaları tüketmeyebilirsin.

Salata: Sofranın vazgeçilmezi salatan olabilir. Bol yeşillikli, az yağlı, mısırsız, turşusuz bir salata yılbaşı akşamı için ideal olacaktır. Tabağının yarısını salatayla veya ızgara sebzelerle doldurabilirsin.

Et, Tavuk, Hindi, Balık: İkinci favorimiz! Gece boyunca açlık hissini azaltacak ve seni zinde tutacak en güzel kısım et ürünleri olacak. Yaklaşık 3 köfte boyutunda eti bu gece rahatlıkla tüketebilirsin. Fırınlanmış veya ızgara et türünü tercih etmelisin.

Pilav, Ekmek, Bulgur: Bu akşam tatlı ve alkol mü tüketmek istersin? Yoksa bulgur pilavı, ekmek mi? Önce buna karar vermelisin. Eğer alkol alacağın, tatlı yiyeceğin bir akşamsa bu grubu tabağına hiç almayabilirsin. Unutma, şimdi alacağın minik bir karar yarın sana tartıda rahatlık ve mutluluk sağlayacak.

Alkol ve Gazlı İçecekler

Dünyaca kabul görmüş olan Akdeniz diyetinde bile günlük olarak kırmızı şarap tüketimi önerilir. Çünkü antioksidan kapasitesi yüksektir yani vücudunuzda zararlı hücrelerle savaşır. Yılbaşı gecesi için 1-2 kadeh kırmızı şarap yeterli olacaktır. Kırmızı şarap sevmiyorum diyorsanız 1 şişe (360ml) bira içebilirsiniz. Alkol kullanmıyorsanız asitli içeceklerden içiyorsanız unutmayın ki 1 bardak dolusu küp şekeri ağzınıza dökmeye son saniyeleriniz! Bu gece 1 bardaktan daha fazla tüketmemeniz midenizin rahatlığı ve kilo koruması için faydalı olur.

 

 

Tatlılar

Tatlı yiyeceksiniz veya şu an tatlı hazırlığı için düşünüyorsanız baklava ve şerbetli, çikolatalı tatlılardan vazgeçip güzel bir muhallebi, sütlaç, kazandibi, keşkül gibi sütlü tatlılar, meyve tatlıları ya da vanilyalı dondurmayla çok güzel tatlılar deneyebilirsiniz. Artık yemeği yiyip atıştırmalıklara başladıysanız meyveleri tercih edin. Cips yemeyi bekliyorsanız parti boy paketleri yerine aile boyu paketlerinden satın alabilirsiniz.

Unutmayın: Uyumadan 2-3 saat önce yemek yemeyi durdurup kendinizi dinlenmeye alırsanız uyurken de rahat edebilirsiniz.

Yılbaşından Sonraki Gün

Merhaba 2019! Bugün aşağıdaki beslenme tipini kendine uygulayabilirsin. Tükettiğin yiyeceklerin kolayca vücuttan atılmasını, ödemin azalmasını ve toksinlerin uzaklaşmasını sağlayacak. Gün içerisinde 2,5-3 litre su ve 2-3 kupa yeşil çay tüketmelisin.

Sabah Uyandığında:

1 bardak ılık su içerisine 1 bardak maden suyu ve ½ limon sıkılıp içilir.

Kahvaltı:

8-10 adet çiğ badem

1 dilim ananas

Bol dereotu, maydanoz, roka ve nane (Üzerine limon sıkılarak)

1 dilim esmer ekmek

Bol su

Yeşil çay

Öğle Yemeği:

Roka, bol maydanoz, 3 tam ceviz, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 2 adet gün kurusu ve bol limon ile salata

Bol salatalık, nane, 4 yemek kaşığı yoğurt ile cacık

1 dilim esmer ekmek

Ara Öğün:

1 orta boy kivi

2 tam ceviz

Akşam Yemeği:

8-10 yemek kaşığı etsiz kurubaklagil yemeği

Bol yeşillikli, limonlu, yağsız salata

4 yemek kaşığı yoğurt (İçerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu)

 

Yazan:

bikahvebikeyif

Kahve, keyif ve yaşam platformu.